divendres, 25 de novembre del 2011

PRAC II. FASE 4. AVALUACIÓ PSICOPEDAGÒGICA.

                     21-11- 2011. Entrevista amb la família. Comunicació de diagnosi.



Hem tingut  una entrevista amb la família  per parlar dels diagnòstics fets als dos fills. Només ha vingut la mare.

Eren un psicopedagog, una psicòloga, la mare i jo.

Ens feia una mica de por ja que es tractava de donar dos diagnòstics a l’hora. Per a mi era la primera vegada que m’enfrontava a aquesta experiència.

A tots ens ha sorprès l’actitud de la mare. Si bé hi ha hagut moments en que la seva expressió deixava clar que estava vivint malament el que se li deia i que s’enfonsaria emocionalment ,ha respost de manera positiva acceptant el que se li deia i ha sortir força convençuda de que tot aniria bé.
Hi ha hagut una frase que ha repetit vàries vegades:


- Mare de deu!.Voleu dir que ho podrem arreglar tot això?

Crec que ha estat molt positiva l’experiència en aquest tipus d’entrevistes  del meu tutor, ja que malgrat en tot moment ha donat la informació real,ho ha fet  remarcant  parts les parts positives; ha estat realista hi ha explicat que s’hauria de treballar però  remarcant que amb el treball que es desenvoluparà i en la implicació i d’interès que tothom, la situació evolucionarà a positiu.

 A vegades ens podem preguntar:
- Cal dir la veritat? crec que la veritat costa d’acceptar ,és cert, però és més beneficiosa i productiva a llarg termini. 
- Quina veritat cal dir?: tota la necessària per tal que s'entengui del tot la informació que es necessita i la que la persona demani i necessiti saber. 
En aquest entrevista s'ha seguit els protocols bàsics de com donar males noticies:
a) En l'entrevista s'ha presentat un resum de la situació i una explicació sobre el motiu de l'entrevista.
b) S'ha donat informació bàsica d'un manera ben estructurada : diagnosi, tractament i pronòstic.
c) S'han cuidat els aspectes situacionals  i visuals de les persones en l'espai de l'entrevista.
En relació al diagnòstics s'ha:
a) El llenguatge ha estat adequat: S'ha provat de que fos el menys tècnic possible i el tècnic s'ha explicat, clarificat  i comprovat la seva  comprensió. S'ha explicat de forma clara i ordenada. 
b) S'ha donat informació de qualitat més que quantitat d'informació.
c) S'ha donat informació des d'una perspectiva realista i positiva.
d) S'ha parat atenció als aspectes emocionals, buscant mantenir una relació d'empatia amb la mare , respectant les seves reaccions emocionals i deixant-li explicar tot el que ha necessitat explicar sobre la seva situació familiar i la relació del pare tant amb ella com amb els fill.S'ha escoltat de forma activa.
 Durant l'entrevista se li han reforçat i remarcat les ganes que ´te de tirar endavant els seus fills i les accions positives que ha fet fins ara amb els fills. Això li ha aixecat l'estat d'ànim.
Aquesta entrevista m'ha permès veure que l'experiència hi fa molt, perquè m'he adonat que el control, l'empatia amb la mare... ha estat més fàcil per a un professional ( que té més experiència ) que per a l'altre. 


Espero , que amb el temps , jo ho pugui fer igual de bé.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada