divendres, 25 de març del 2011

PRESENTACIÓ DEL PROJECTE.

Aquest projecte té com a finalitat l’elaboració d’un Projecte de Convivència adequat a la realitat de la ZER,centre on es desenvolupen les meves pràctiques i en el que treballo, que es pugui constituir en un element útil per a prevenir i contribuir a la resolució del conflicte, partint de les característiques pròpies i particulars que té una ZER com a centre educatiu.
Cal tenir present en el desenvolupament del projecte, que les limitacions del temps, marcat per les practiques, farà que el projecte es constitueixi en la confecció d’un document marc ( o base) de treball obert i consensuat que caldrà anar ampliant i treballant en successius cursos ja que el Projecte de Convivència d’un centre, per a pròpia definició, ha de ser un document viu, ampliable i modificable i no pot quedar del tot establert.

Caldrà,doncs, determinar quins aspectes es prioritzaran inicialment, en funció de les necessitats detectade a partir de l’anàlisi de la realitat.

El Projecte convivència és un document, un marc, que serveix per concretar l’organització i el funcionament del centre, en relació a la convivència, i on s’estableixen:
- Les línies generals del model de convivència a adoptar pel centre
- Els objectius específics als que es volen arribar,
- Les normes que les regularan
- Les actuacions que es duran a terme per a la consecució dels plans establerts.

La millora de la convivència en els centres passa per l’aprenentatge en la resolució pacifica dels conflictes,sobre tot, però no exclusivament per part dels alumnes. Implica el compromís dels mestres i les famílies a través d’una acció coordinada i global
La Llei Orgànica d’Educació ( LOE) , en el seu article 121 apartat 2n, assenyala la obligatorietat que tots els centres elaborin un Projecte de Convivència de Centre i l’incloguin dins del seu Projecte Educatiu .
Així mateix la LEC ,en l’article 30.5 diu que “els centres han d’establir mesures de promoció de la convivència, i en particular mecanismes de mediació per a la resolució pacífica dels conflictes i fórmules per mitjà de les quals les famílies es comprometin a cooperar de manera efectiva en l’orientació, l’estímul i, quan calgui, l’esmena de l’actitud i la conducta dels alumnes en el centre educatiu”.

Els Objectius generals que emmarquen l'elaboració d'aquest Projecte de Convivència són:

- Elaborar un projecte global amb la participació de la comunitat educativa per tal d’organitzar i orientar les actuacions i els processos en matèria de convivència que sigui útil per al centre i contribueixi a la millora de la seva organització i funcionament.
- Promoure la implicació i el compromís dels diversos agents educatius en la millora de la convivència del centre per tal de contribuir a la gestió democràtica del mateix.
- Afavorir la reflexió i el diàleg entre els diferents membres de la comunitat educativa, per tal de contribuir a la millora de les relacions i de la participació, així com la posada en comú dels problemes i de la manera de resoldre’ls.
- Aportar models d’intervenció en la resolució de conflictes que siguin útils i generin confiança.
- Fomentar la cultura de mediació com a eina bàsica en la gestió del conflicte.
- Ajudar a l’alumne/a a relacionar-se amb ell mateix, amb els altres i amb el mon.


La convivència ha de ser un mitjà i un objectiu per a l'escola; per tant, cal educar amb, en i per la convivència.
Aquest objectiu implica un esforç de responsabilitat permanent i un creixement personal, cultural i social de tots els membres de la comunitat educativa perquè la convivència implica la participació de tots.

La finalitat de l'escola va més enllà de l'assoliment de continguts : ha d'educar i les finalitats de
l'educació segons Delors són: "aprendre a ser, aprendre a conviure, aprendre a fer i aprendre a comprendre"
L'aprenenatge va més enllà de l'escola i per assolir els objectius educatius hi ha d'haver una implicació global i coordinada de tots els agents educatius: tant la comunitat educativa, com les institucions, com les famílis i la societat en general.

Amb aquest projecte es pretén potenciar i millorar tant les accions que ja es duen a terme al centre com introduir noves accions de millora, de manera participativa, global i integradora.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada